DĖL ĮPĖDINIO TEISĖS KEISTI BENDROSIOS DALINĖS NUOSAVYBĖS DALIS

Bylos esmė

Byloje sprendžiamas klausimas dėl teisės normų, reglamentuojančių įpėdinio teisę reikalauti pakeisti  dalis, kai bendrąjį daiktą padidino jo palikėjas.

Byloje kilo ginčas dėl bendrosios dalinės nuosavybės teisės į vienbutį gyvenamąjį namą įgyvendinimo.  prašė  jo dalį iš bendrosios dalinės nuosavybės pagal jo parengtą namo atidalijimo projektą. O atsakovė priešieškiniu prašė pakeisti gyvenamojo namo bendraturčių turimas bendrosios dalinės nuosavybės dalis ir atidalyti atsakovės dalį pagal jos pateiktą projektą. Abi šalys taip pat prašė, teismui netenkinus reikalavimų dėl atidalijimo iš bendrosios dalinės nuosavybės, nustatyti naudojimosi bendrąja daline nuosavybe tvarką pagal kiekvienos iš šalių pateiktą projektą.

Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai tenkino ieškinį ir priešieškinį iš dalies – pakeitė gyvenamojo namo bendraturčių turimas bendrosios dalinės nuosavybės dalis ir nustatė naudojimosi namu tvarką.

Kasacinio teismo išaiškinimai

Byloje nustatyta, kad buvusi gyvenamojo namo bendraturtė, kurios dalį paveldėjo atsakovė, prie gyvenamojo namo pristatė du priestatus, taip savo lėšomis padidindama namo naudingąjį plotą. Šių priestatų statyba buvo vykdoma esant tuometinių bendraturčių sutikimui. Duomenų apie tai, kad bendraturtė nesilaikė įstatymo nustatytų taisyklių, statydama priestatus, byloje nenustatyta. Vėliau jos įpėdinė – atsakovė visada naudojosi šiais priestatais ir dėl to nesutarimų nebuvo.

Kasacinis  konstatavo, kad buvusi bendraturtė, kurios dalį paveldėjo atsakovė, pagal tuometinį teisinį reglamentavimą, turėjo teisę reikalauti, jog jos dalys  teisėje būtų pakeistos. Teisė reikalauti pakeisti bendrosios dalinės nuosavybės dalis yra turtinė teisė ir ji ne pasibaigia, mirus palikėjui, bet pereina įpėdiniui kartu su kitomis palikėjo turėtomis turtinėmis teisėmis ir pareigomis. Taigi, atsakovė paveldėjo palikėjos teisę padidinti savo bendrosios dalinės nuosavybės dalį ir šią teisę įgyvendino, nagrinėjamoje byloje pareikšdama teismui reikalavimą pakeisti gyvenamojo namo bendraturčių turimas bendrosios dalinės nuosavybės dalis.

Bendraturčio  dalies pakeitimas, padidinus bendrąją dalinę nuosavybę, reiškia teisių apimties pasikeitimą. CK 4.77 str. nustato tokio teisių pasikeitimo pagrindus ir tokio pasikeitimo teisėtumui būtinas sąlygas. Pagal CK 4.77 str. 1 d. yra pagrindas padidinti bendraturčio bendrosios dalinės nuosavybės dalį ir atitinkamai pakeisti naudojimosi tvarką, jei bendras daiktas yra padidinamas tokiomis sąlygomis: 1) turint kitų bendraturčių sutikimą; 2) laikantis įstatymų nustatytų taisyklių; 3) bendraturčio lėšomis.

Kasacinis  taip pat konstatavo, kad bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektas valdomas, juo naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu. Kai yra nesutarimas, valdymo, naudojimosi ir disponavimo tvarka nustatoma teismo tvarka pagal bet kurio iš bendraturčių ieškinį. Taigi įstatyme įtvirtinti du alternatyvūs bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektų valdymo, naudojimo ir disponavimo būdai: 1) bendraturčių sutarimu arba 2) teismo nustatyta tvarka.

Bendraturčių nesutarimas reiškia ne kad vieno bendraturčio teises pažeidžia kiti bendraturčiai, o kad nėra bendro sutarimo, kaip vienu iš įstatyme įtvirtintų būdų valdyti, naudoti bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektą ar juo disponuoti, todėl bendraturtis gali kreiptis į teismą dėl tvarkos nustatymo, kaip alternatyvaus bendrosios dalinės nuosavybės teisės objekto valdymo, naudojimo ir disponavimo būdo. Kreiptis į teismą dėl tvarkos nustatymo, kaip alternatyvaus bendrosios dalinės nuosavybės teisės objekto valdymo, naudojimo ir disponavimo būdo, bendraturtis gali per visą  turėjimo laiką ir tokiems reikalavimams ieškinio senaties terminas, kuris reiškia laiko tarpą, per kurį asmuo gali apginti savo pažeistas teises pareikšdamas ieškinį (arba siejamas su pažeistų asmens teisių gynimu), netaikytinas (CK 1.124 str.). Prie tokių reikalavimų priskirtini bendraturčių reikalavimai  iš bendrosios dalinės nuosavybės, nustatyti naudojimosi tvarką, pakeisti bendrosios dalinės nuosavybės dalis.

Rezultatas

Kasacinis  nutarė apeliacinės instancijos teismo nutartį palikti nepakeistą.

 

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2023 m. vasario 15 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-25-611/2023

APB PAKĖNAS IR PARTNERIAI teikia paslaugas nuosavybės teisės srityje

Apie bendrosios dalinės nuosavybės teisės įgyvendinimą taip pat klausykite advokato komentarą LRT radijo laidoje

Sekite mūsų naujienas Facebook

Pasidalinkite straipsniu!

Facebook
LinkedIn
Scroll to Top

Šioje svetainėje pakenas.eu yra naudojami slapukai siekiant pagerinti jūsų naršymo kokybę ir statistikos tikslais. Jeigu nepageidaujate, kad slapukai būtų saugomi jūsų naršyklėje prašome juos išjungti savo naršyklės nustatymuose. Daugiau informacijos kaip mes tvarkome jūsų duomenis galite rasti privatumo politikos puslapyje.