VEKSELIS. TEISINĖ GALIA IR GALIOJIMAS

Vekselis – vertybinis popierius, kuris išrašomas Lietuvos Respublikos įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymo nustatyta tvarka ir kuriuo jį išrašęs asmuo be sąlygų įsipareigoja tiesiogiai ar netiesiogiai sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui pats arba įsako tai padaryti kitam. Paprastai tariant, vekselis tai dokumentas, kuriuo jį išrašęs asmuo įsipareigoja sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui.

Vekselis gali būti įsakomasis arba paprastasis. Paprastuoju vekseliu jį pasirašęs asmuo pats įsipareigoja sumokėti jame nurodytą sumą vekselio turėtojui. Įsakomuoju vekseliu jį išrašęs asmuo paveda kitam asmeniui, nurodytam vekselyje, kad šis vekselyje įrašytą sumą sumokėtų jame nurodytam asmeniui. Praktikoje dažniausiai pasitaikanti vekselio forma – paprastieji vekseliai. Paprastasis vekselis, kurio suma didesnė kaip trys tūkstančiai eurų, turi būti notarinės formos, jeigu vekselio davėjas yra fizinis asmuo arba ūkio subjektas, tvarkantis apskaitą pagal supaprastintos apskaitos taisykles. Įstatymuose nustatyta, paprastojo vekselio forma ir reikalaujami rekvizitai, kurių nesant, paprastasis vekselis negalioja ir yra vertinamas kaip rašytinis įrodymas, įrodinėjant apie paskolos davimą ar kitus finansinius įsipareigojimus. Paprastajame vekselyje, kad jis galiotų privalo būti: 1) žodžiai „paprastasis vekselis“ tekste ta kalba, kuria vekselis išrašytas; 2) besąlyginis įsipareigojimas sumokėti nurodytą sumą; 3) mokėjimo terminas; 4) mokėjimo vieta; 5) pavadinimas ar vardas, pavardė asmens, kuriam arba kurio įsakymu turi būti sumokėta; 6) išrašymo vieta ir data; 7) išrašančiojo paprastąjį vekselį asmens (paprastojo vekselio davėjo) parašas; 8) tais atvejais, kai paprastąjį vekselį išrašantis ūkio subjektas netvarko apskaitos pagal supaprastintos apskaitos taisykles, – tai patvirtinanti informacija.

Pavyzdžiui, kai norima užfiksuoti skolinius įsipareigojimus tarp draugų ar pažįstamų, vekselio pasirašymo pranašumas prieš skolos raštelį ar paskolos sudarymą žodžiu yra tai, kad jeigu pinigai nebūtų grąžinami laiku, vekselis padėtų išvengti bylinėjimosi procedūrų ir teismo išlaidų, kadangi skolos raštelis ar žodinis skolos sudarymas būtų tik pagrindai kreiptis į teismą, siekiant įrodyti paskolos sudarymo faktą. Be to, skolos raštelis taip pat turi atitikti tam tikrus reikalavimus, kuriuos ne visi žino. Skolos raštelyje turi būti nurodytos ne tik paskolos sąlygos, bet ir patvirtinta, kad paskolos davėjas sumokėjo paskolos gavėjui pinigus raštelio pasirašymo dieną. Neapmokėjus vekselio ir negrąžinus vekselyje nurodytos pinigų sumos, vekselio turėtojas privalo per keturias darbo dienas po vekselio protesto arba po vekselio pateikimo apmokėti, pranešti vekselio davėjui, kad vekselis neapmokėtas. Jei vekselis ir toliau neapmokamas, vekselio turėtojas turi teisę kreiptis į notarą, su prašymu išduoti vykdomąjį įrašą. Vykdomasis įrašas – tai notaro išduodamas dokumentas, kuris patvirtina kreditoriaus teisę išieškoti piniginę sumą iš vekselio davėjo. Iš esmės, vykdomasis įrašas yra vykdomasis dokumentas, turintis lygiai tokią pačią teisinę galią kaip ir teismo išduodamas vykdomasis raštas.

Vekselio turėtojas (skolintojas) taip pat turi būti atidus ir laikytis Lietuvos Respublikos įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymo nustatytų terminų. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad kai vekselio gavėjas nepasinaudoja vekseliu kaip vertybiniu popieriumi, suteikiančiu teisę gauti prievolės įvykdymą supaprastinta tvarka, išduodant vykdomąjį įrašą pagal pagal Lietuvos Respublikos įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymą, nepanaikina vekselio turėtojo (skolintojo) reikalavimo teisės vekselio davėjui (skolininkui). Neapmokėtas vekselis patvirtina vekselio davėjo (skolininko) mokėjimo prievolę, kol ji nėra pasibaigusi bendraisiais prievolių pabaigos pagrindais arba kol vekselis (vekselio atsiradimo pagrindas) nepripažintas negaliojančiu įstatymų nustatytais sandorių negaliojimo pagrindais. Vekselio turėtojas (skolintojas) gali ginti savo pažeistas teises dėl vekselio davėjo (skolininko) mokėjimo prievolės nevykdymo ar netinkamo vykdymo kreipdamasis į teismą dėl skolos pagal vekselį priteisimo.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad nesilaikant įstatymuose nustatytos vekselio formos ir nenurodžius bent vieno iš vekselio privalomųjų rekvizitų, vekselis tampa paprastu rašytiniu įrodymu, su kuriuo bus galima kreiptis tik į teismą dėl paskolos davimo ar finansinių įsipareigojimų pripažinimo ir priteisimo pagal atitinkamus santykius reglamentuojančias materialiosios ir proceso teisės normas, tačiau teismui nepripažinus finansinių įsipareigojimų fakto, duota paskola ar finansiniai įsipareigojimai pagal vekselį ir patirtos bylinėjimosi išlaidos liks vekselio turėtojo nuostoliais.

Apibendrinant, vekselis – dokumentas be kita ko leidžiantis užtikrinti paskolos grąžinimą ar kitų finansinių įsipareigojimų įvykdymą. Kad vekselis galiotų, jį surašant privaloma laikytis įstatymų nustatytos formos ir nurodyti visus privalomuosius vekselio rekvizitus. Vekselis, kurio suma viršija tris tūkstančius eurus, privalo būti notarinės formos.

 

APB PAKĖNAS IR PARTNERIAI teikia teisines paslaugas dėl vekselių

Dėl konsultacijų, dokumentų parengimo, atstovavimo, susisiekite telefonu +37064771764

Sekite mūsų naujienas Facebook

Pasidalinkite straipsniu!

Facebook
LinkedIn
Scroll to Top

Šioje svetainėje pakenas.eu yra naudojami slapukai siekiant pagerinti jūsų naršymo kokybę ir statistikos tikslais. Jeigu nepageidaujate, kad slapukai būtų saugomi jūsų naršyklėje prašome juos išjungti savo naršyklės nustatymuose. Daugiau informacijos kaip mes tvarkome jūsų duomenis galite rasti privatumo politikos puslapyje.