SKYRYBOS. NUO KO PRADĖTI

  1. ĮŽANGA.
  2. Skyrybos teisine kalba dar vadinamos santuokos nutraukimu yra šeimos ir santuokinių santykių pabaiga bendru sutuoktinių sutarimu arba vieno iš jų pageidavimu. Pagal šiuo metu Lietuvos Respublikoje galiojantį teisinį reglamentavimą skyrybos vyksta tik teismine tvarka, nepriklausomai nuo to, sutuoktiniai turi vaikų ar ne, jų vaikai pilnamečiai ar ne. Paplitęs mitas, kad santuoką galima nutraukti metrikacijos įstaigoje, yra atėjęs iš sovietmečio, kai buvo galima nutraukti santuoką metrikacijos įstaigoje, jeigu sutuoktiniai neturėjo nepilnamečių vaikų.
  3. Oficiali skyrybų pradžia yra laikomas momentas, kai bent vienas iš sutuoktinių pateikia teismui prašymą arba ieškinį dėl skyrybų. Neoficialios skyrybų pradžios momentas yra praeities įvykis, siejamas su konkrečia data (pavyzdžiui, įvyko konfliktas, sutuoktinis išėjo gyventi kitur, išsinuomojo butą, panaudojo fizinį smurtą, pateikė pareiškimą policijai dėl smurto). Pasitaiko atvejų, kai sutuoktinis negali nurodyti skyrybų pradžios momento – konkrečios datos, kadangi jos neatsimena arba nesieja skyrybų pradžios momento su konkrečia data. Tokiu atveju būtina aiškiai įvardinti bent jau laikotarpį (konkrečius metus ir mėnesį, ar kelių mėnesių laiko tarpą), kurio metu sutuoktinis arba abu suvokė, kad santuoka yra iširusi ir jis arba jie abu pradeda taip elgtis lyg būtų išsituokę arba gyventi (visiškai ar iš dalies) savarankiškai ir nepriklausomai nuo kito sutuoktinio.
  4. Kuo reikšminga oficiali ir neoficiali skyrybų pradžios data? Su oficialia skyrybų pradžios data, kai vienas ar abu sutuoktiniai kreipiasi į teismą yra siejamas sutuoktinių turtinis nepriklausomumas. Nuo kreipimosi į teismą momento nebegalioja sutuoktinių turto (pajamų) bendrumo prezumpcija, yra laikoma, kad sutuoktinių gaunamos pajamos ir įgyjamas turtas yra asmeninis, ir sutuoktinis nebegali pretenduoti į nei į kito sutuoktinio pajamas, nei į jo įgytą turtą (CK 3.67 str. 1 d.).
  5. Su neoficialia skyrybų pradžia paprastai yra siejamas (a) išlaikymo vaikams įsiskolinimo skaičiavimo momentas, o tam tikrais atvejais ir (b) sutuoktinių turtinis nepriklausomumas.
  • Tais atvejais, kai neoficiali skyrybų pradžia yra siejama su vieno iš sutuoktinių pradėjimu gyventi atskirai nuo kitų sutuoktinio ir vaikų, tai nuo neoficialios skyrybų pradžios datos (laikotarpio) yra pradedamas skaičiuoti išlaikymas vaikams. Pavyzdžiui, vienas iš sutuoktinių išeina gyventi kitur. Taigi vaikai lieka gyventi tik su vienu iš sutuoktinių – nesvarbu ar su tuo, kuris išeina ar su tuo, kuris lieka. Kai, šiuo atveju, sutuoktinis, kuris gyvena atskirai nuo vaikų ir jų neišlaiko – neperveda piniginių lėšų (alimentų) kitam sutuoktiniui, arba nekaupia rašytinių įrodymų, patvirtinančių, kad išlaiko vaikus, tai ginčo atveju, šaliai, su kuria gyvena vaikai, nurodžius, jog kitas sutuoktinis visą laikotarpį nuo neoficialios skyrybų pradžios vengė išlaikyti vaikus, yra labai tikėtina, kad iš skyrium nuo vaikų gyvenančio sutuoktinio, bus priteistas išlaikymo įsiskolinimas už visą laikotarpį nuo neoficialios skyrybų pradžios iki prašymo/ ieškinio pateikimo teismui dienos.

 

Praktinis pavyzdys. Sutuoktinių santuokiniai santykiai yra nutrūkę. Sutuoktiniai nuo 2015-09-20 gyvena atskirai. Jie turi du nepilnamečius vaikus, kurie gyvena su mama. Nė vienas iš sutuoktinių nesikreipia į teismą dėl skyrybų. Galiausiai sutuoktinė inicijuoja skyrybas ir 2017-09-20 kreipiasi į teismą pateikdama teismui ieškinį (ginčo tvarka) – šalims nepavyko susitarti dėl taikaus skyrybų proceso, kadangi vyras nesutiko mokėti alimentų praėjusį laikotarpį nuo 2015-09-20.

Tokiu būdu sutuoktinei pareiškus ieškinį ir jame nurodžius, kad vyras laikotarpiu nuo 2015-09-20 nemokėjo vaikams alimentų, vyrui tenka pareiga įrodyti, kad jis mokėjo alimentus vaikams. Šiuo atveju pakankamu įrodymu laikytini bankiniai mokėjimo pavedimai vaiko motinai. Tarkime, kad tokie pavedimai nebuvo atliekami, vaikų tėvas pateikė teismui prekybos centro kvitų už 150 EUR sumą pirkti maisto produktai. Šiuo atveju, kyla pagrįstos abejonės, ar vaikų tėvas tinkamai vykdė savo pareigą išlaikyti vaikus. Tokiais atvejais vaikų tėvui nepateikus įtikinamų įrodymų apie tai, kad išlaikymas buvo teikiamas, teismas privalo priteisti (ir paprastai priteisia) išlaikymo įsiskolinimą už visą laikotarpį.

Šiuo atveju, vaikų motinai ginčijant gavus prekes pagal prekybos centro kvitus, teismas privalo priteisti vaiko motinai visą išlaikymo įsiskolinimą už laikotarpį nuo 2015-09-20 iki kreipimosi į teismą dienos.

 

 

Pasidalinkite straipsniu!

Facebook
LinkedIn
Scroll to Top

Šioje svetainėje pakenas.eu yra naudojami slapukai siekiant pagerinti jūsų naršymo kokybę ir statistikos tikslais. Jeigu nepageidaujate, kad slapukai būtų saugomi jūsų naršyklėje prašome juos išjungti savo naršyklės nustatymuose. Daugiau informacijos kaip mes tvarkome jūsų duomenis galite rasti privatumo politikos puslapyje.