DĖL JURIDINIŲ ASMENŲ ATSISKAITYMO SU KREDITORIAIS EILIŠKUMO

Teisinis reglamentavimas.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.9301 straipsnis papildė Lietuvos Respublikos civilinį kodeksą nuo 2013 m. gegužės 7 d. (Žin., 2013, Nr. 46-2246) bei yra taikomas juridiniams asmenims.

Šiame kodekso straipsnyje įtvirtinama pareiga skolininkams – juridiniams asmenims, kurie neturi pakankamai lėšų visiems pareikštiems reikalavimams patenkinti, privalomai vykdyti atsiskaitymus nustatytomis kreditorių eilėmis:

1) pirmąja eile atsiskaityti pagal vykdomuosius dokumentus dėl žalos, padarytos dėl sveikatos sužalojimo ar gyvybės atėmimo, atlyginimo ir išlaikymo išieškojimo;

2) antrąja eile atsiskaityti pagal vykdomuosius dokumentus dėl išmokų, atsirandančių iš darbo ir autorinių sutarčių;

3) trečiąja eile atsiskaityti pagal mokėjimo dokumentus, nustatančius įmokas į biudžetą (valstybės, savivaldybės, Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus) ir valstybės pinigų fondus;

4) ketvirtąja eile atsiskaityti pagal vykdomuosius dokumentus kitiems piniginiams reikalavimams patenkinti;

5) penktąja eile atsiskaityti pagal kitus mokėjimo dokumentus kalendorinio eiliškumo tvarka.

Atkreiptinas dėmesys, jog atsiskaitymai pagal tos pačios eilės reikalavimus atliekami mokėjimo dokumentų gavimo kalendorinio eiliškumo tvarka.

Taip pat svarbu paminėti, jog atsiskaitymų eilę vykdymo proceso, bankroto, restruktūrizavimo ir kitais įstatymų numatytais atvejais nustato kiti įstatymai, o ne šioje išvadoje pateikiamas civilinio kodekso straipsnis.

Galimos teisinės pasekmės

Nesilaikant nustatytų atsiskaitymų su kreditoriais eilių, asmenims gresia atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 50(6) straipsnį.

Kreditorių reikalavimo tenkinimo eilės ir tvarkos pažeidimas užtraukia baudą įmonių ir įstaigų administracijų vadovams ar administratoriams nuo vieno tūkstančio keturių šimtų keturiasdešimt aštuonių iki dviejų tūkstančių aštuonių šimtų devyniasdešimt šešių eurų.

Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už aukščiau nurodytus pažeidimus užtraukia baudą nuo dviejų tūkstančių aštuonių šimtų devyniasdešimt šešių iki keturiolikos tūkstančių keturių šimtų aštuoniasdešimt vieno euro su nušalinimu nuo darbo (pareigų).

Pasidalinkite straipsniu!

Facebook
LinkedIn
Scroll to Top

Šioje svetainėje pakenas.eu yra naudojami slapukai siekiant pagerinti jūsų naršymo kokybę ir statistikos tikslais. Jeigu nepageidaujate, kad slapukai būtų saugomi jūsų naršyklėje prašome juos išjungti savo naršyklės nustatymuose. Daugiau informacijos kaip mes tvarkome jūsų duomenis galite rasti privatumo politikos puslapyje.